3. Περιβάλλον και υλικά

Αλλοιώσεις οικιστικού συνόλου

Πριν και μετά…

Παρατηρώντας παλαιότερες φωτογραφίες και συγκρίνοντας με τη σημερινή μορφή του οικισμού του Άνω Βαθέως, καταλήγει κανείς σε κάποια βασικά συμπεράσματα σχετικά με τις μεταβολές και αλλοιώσεις που υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται ακόμα ο κτηριακός πλούτος και η πολεοδομική οργάνωση του χώρου.

 

Στον οικισμό, ένας σημαντικός αριθμός κτισμάτων είναι κενός από χρήσεις. Παράλληλα, νέα οικοδομικά υλικά έχουν κυριαρχήσει στις κατασκευές, ενώ οι παραδοσιακοί τρόποι κατασκευής έχουν πια περάσει στη λήθη. Νέες ανάγκες διαμορφώνονται στο σύγχρονο άνθρωπο και έτσι έρχεται σα φυσικό επόμενο η ανθρωπογενής αλλοίωση των κελυφών πέραν της φυσικής γήρανσης που αυτά υφίστανται.

Ερώτηση

Πέρα από τα παραπάνω, παρατηρείται μία εικόνα εγκατάλειψης του οικισμού. Πολλά κτήρια έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία 60 χρόνια και είτε στέκουν σε κατάσταση ερειπιώδη ή κείτονται σε σωρούς ερειπίων καλυμμένους από βλάστηση.

  • Ποιοι άλλοι λόγοι μπορεί να έχουν συντελέσει τα τελευταία 60 χρόνια για αυτήν την εικόνα εγκατάλειψης του οικισμού;

Βαθμοί αλλοιώσεων

Στο Άνω Βαθύ, μπορεί να γίνει ένας βασικός διαχωρισμός των κτηρίων σε παλαιά και νέα. Τα νέα είναι αυτά που έχουν χτιστεί από τη δεκαετία του 1950 και εφεξής. Τα παλαιά κτήρια παρουσιάζουν τρεις (3) βαθμούς αλλοίωσης:

  1. πολύ αλλοιωμένα, όπου είναι αδύνατη η εξακρίβωση της αρχικής κατασκευής και μορφής τους,
  2. μέτρια αλλοιωμένα, όπου η αρχική τους μορφή μπορεί να εξακριβωθεί αλλά είναι δύσκολο να επανακτήσουν την αρχική τους, και
  3. χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις, όπου οι επεμβάσεις που έχουν υποστεί είναι ελάσσονος σημασίας, δεν αλλοιώνουν ολοκληρωτικά τη μορφή τους και είναι αναστρέψιμες.

Οι παρακάτω δραστηριότητες περιλαμβάνουν παραδείγματα και σειρά εικόνων τέτοιων αλλοιώσεων στα κτήρια και στον οικισμό:

Δραστηριότητα

Αντιστοιχίστε το βαθμό αλλοίωσης στα δεξιά (πολύ, μέτρια, χωρίς) με το παράδειγμα αλλοίωσης που περιγράφεται στα αριστερά:

 

Δραστηριότητα

Αντιστοιχίστε τις παρακάτω εικόνες με την περιγραφή που δηλώνει το είδος της αλλοίωσης που απεικονίζεται σε κάθε σειρά φωτογραφιών: