1. Πόλη 'κορυφής'

Πολιτισμικές και πολιτιστικές αξίες

Πολιτισμός: η πόλη και οι άνθρωποι

Η ιστορία της πόλης συνδέεται επίσης με αρκετούς γνωστούς μελετητές, καλλιτέχνες, και πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Νικηφόρος Θεοτόκης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, και ο Ιωάννης Χρόνης. Στο κλίμα αυτό της διανόησης και της τέχνης που επικρατούσε δημιουργήθηκαν δύο καλλιτεχνικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, η Σχολή Καλών Τεχνών και η Ιόνια Ακαδημία.

Τα παραπάνω μετέτρεψαν την Κέρκυρα σε έναν σημαντικό προορισμό για πολλούς Ευρωπαίους.

Δραστηριότητα

Στο παρακάτω πλέγμα λέξεων, βρες τα επίθετα των πιο σημαντικών ιστορικών προσώπων που οδήγησαν και ενίσχυσαν την πολιτισμική εξέλιξη της Κέρκυρας με την προσφορά και το έργο τους. Τα επίθετα βρίσκονται δίπλα από το πλέγμα λέξεων:

 

Χρονοδιάγραμμα

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ιστορία της πόλης αποτυπώνονται στο παρακάτω χρονοδιάγραμμα μαζί με τη γέννηση και το έργο των ιστορικών προσώπων όπου ήρθες σε πρώτη επαφή στην προηγούμενη δραστηριότητα.

 

Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας

Ένα δείγμα από το εσωτερικό ενός ξεχωριστού πνευματικού ιδρύματος της Κέρκυρας βρίσκεται στην παρακάτω εικονική 360° περιήγηση. Περιηγήσου στο κτήριο της Αναγνωστικής Εταιρείας και πάρε μία γεύση από την αρχιτεκτονική της Βρετανικής περιόδου. Το κτήριο είναι σύγχρονο της Ιόνιας Ακαδημίας και της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Δραστηριότητα

Αντιστοίχισε τα παρακάτω διάσημα, δημόσια κτήρια της πόλης με το ιστορικό πρόσωπο που πιστεύεις ότι ταιριάζει με βάση αυτά που έχεις διαβάσει μέχρι στιγμής:

[match the building]

 

Πόλη Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Όπως αποτυπώνεται και στο χρονοδιάγραμμα, το 2007 η πόλη της Κέρκυρας εγγράφεται στον παγκόσμιο κατάλογο κληρονομιάς της UNESCO.

Ας δούμε την παρακάτω αναφορά:

“Η προστατευόμενη περιοχή είναι ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα που αποτελείται από διάφορα στοιχεία. Επιβλητικά αρχοντικά, δίπλα σε μη περιγραφικές, χρονολογημένες κατασκευές, πολλές εκκλησίες με τα καμπαναριά τους, αυστηρά και λιτά δημόσια κτίρια καθώς και μεταγενέστερα νεοκλασικά, εμφανίζονται ως φυσικοί διάδοχοι παλαιότερων μορφών“.

Το ενδιαφέρον λοιπόν με την πόλη της Κέρκυρας βρίσκεται στη συνεκτικότητα δειγμάτων γνήσιας Ενετικής – Ιταλικής αρχιτεκτονικής και παρεμβάσεων που ακολουθούν από τη Βρετανική περίοδο και έπειτα, δηλαδή κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Η πόλη, μπορούμε να πούμε ότι χρονολογείται τον 6ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή στη Βυζαντινή περίοδο, όπου τότε περίπου αρχίζει να μεταφέρεται από τα νότια της χερσονήσου και την Παλαιόπολη, προς τα βόρια και ανατολικά που είναι τώρα.

Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα που αναφέρεται παραπάνω, αποτελείται από κτήρια που εξυπηρετούν ανάγκες στέγασης, τουριστική διαμονή, δημόσιες υπηρεσίες και αρχές. Ακόμα ευτυχές είναι το γεγονός ότι οι πρόσφατες κατοικημένες περιοχές που δημιουργήθηκαν βρίσκονται έξω από το ιστορικό κέντρο, πέρα από τη θέση των παλιών τειχών της πόλης. Θα το διαπιστώσεις λύνοντας την παρακάτω δραστηριότητα σε αυτόν το χάρτη με τις ζώνες. Μπορείς να μαντέψεις τι απεικονίζει ο χάρτης αυτός?

Δραστηριότητα

Στον παρακάτω χάρτη για την εγγραφή της πόλης της Κέρκυρας στον κατάλογο πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αντιστοίχισε τη χρωματισμένη περιοχή με το όνομα της αστικής ζώνης που ανήκει:

 

  • Τι απεικονίζει τελικά αυτός ο χάρτης με τις ζώνες?

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας

Η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1991, όταν ήταν δήμαρχος ο Ιωάννης Κούρκουλος. Πρώτα στεγάσθηκε στην οικία Δαλιέτου, αλλά από το 1995 φιλοξενείται στην ανατολική πτέρυγα των Παλαιών Ανακτόρων, Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (Saint Michael and Saint George), στο ιστορικό κέντρο της πόλης με αρχιτέκτονα τον George Whitmore, 1819-1823. Ένα μέρος της συλλογής φιλοξενείται επίσης στο ιστορικό κτήριο της Ιονίου Βουλής με αρχιτέκτονα τον Ιωάννη Χρόνη, 1855. Πρόκειται για δύο κτήρια – μνημεία, χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής της Βρετανικής περιόδου. Οι δύο εκθέσεις περιλαμβάνουν έργα ζωγραφικής και χαρακτικής στην Κέρκυρα ως ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη (16ος-20ος αι.) των δύο αυτών τεχνών στο νησί (Πηγή: artcorfu.gr). Περισσότερα σχετικά με τη συλλογή και τις εκθέσεις επισκέψου το διαδικτυακό σύνδεσμο της Πινακοθήκης εδώ.

Η παρακάτω 360° εικονική περιήγηση γίνεται σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης, στα Παλαιά Ανάκτορα, που κατέχουν ιδιαίτερο χώρο μέσα στον αστικό ιστό του ιστορικού κέντρου. Για το λόγο αυτό προτείνεται να πατήσεις το κουμπί ΘΕΣΗ και να ακολουθήσεις τη διαδρομή μέσα στον κήπο των ανακτόρων και να θαυμάσεις τη θέα στα ανατολικά:

Αρχιτεκτονική πόλεων και Παγκόσμια Κληρονομιά

  • Για ποιον λόγο υπάρχει τελικά αυτός ο κατάλογος πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO?
  • Γιατί να διατηρήσουμε την εικόνα, το χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία (αν θες) μίας πόλης με παλιά κτήρια και αρχιτεκτονική?

1. Συζήτησε στην τάξη ή με φίλους ή με την οικογένεια σου τι σημαίνει η πόλη της Κέρκυρας για εσένα και τους συνομιλητές σου. Προσπαθείστε να σκεφτείτε τρεις (3) λέξεις που απεικονίζουν τα συναισθήματά σας για την πόλη επηρεαζόμενα από την καθημερινή σας ζωή (βόλτες σε αγαπημένα σημεία με φίλους, παιχνίδια σε στενά ή ανοικτούς χώρους, λήψη φωτογραφιών, στιγμές χαλάρωσης, ηλιοθεραπεία και κολύμπι, κ.ο.κ.).

2. Απάντησε μετά τη συζήτηση στην ακόλουθη ερώτηση μεταβαίνοντας σε αυτόν το σύνδεσμο εδώ. Τα αποτελέσματα των δικών σου απαντήσεων και των συμμαθητών σου, καθώς και τα αποτελέσματα άλλων μαθητών που επισκέφτηκαν το μάθημα της Κέρκυρας, θα εμφανιστούν στην οθόνη ως ένα σύννεφο λέξεων. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να δεις τι σημαίνει η πόλη για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

 

3. Συζητήστε όλοι μαζί το δημιουργημένο σύννεφο λέξεων στην τάξη σας.

4. Εάν το επιθυμείς, μπορείς να προσελκύσεις περισσότερα άτομα να απαντήσουν στο σύνδεσμο, όπως τους γονείς και τους παππούδες σου ή τους φίλους και τους συγγενείς σου.